30 maart 2017

Zuid-Afrika…

Waarom het zo’n fantastisch land is? In vijf punten leggen we het je uit!

Hierdie nuwe blog van Tapavino!
Gelijk maar begonnen in het Afrikaans, want ik wil het gaan hebben over Zuid-Afrika . Zeer recent zijn Femke, haar ouders en ondergetekende op (werk-)vakantie geweest naar “De Kaap”. Tijdens onze trips naar het buitenland zijn we ook altijd in de weer voor Tapavino om zo de lekkerste wijnen en delicatessen te vinden voor jullie!

Voor ons was het ongeveer de tiende keer (we zijn opgehouden met tellen dus het kan er ook wat naast zitten) dat wij afgereisd zijn naar de uiterste punt van het Afrikaanse continent. Dit doen we al vele jaren want het is voor ons een van de meest heerlijke plaatsen ter wereld. Maar waarom dan hoor ik je al afvragen? Nou, middels vijf onderstaande punten wil ik je graag uitleggen waarom het voor ons al jaren de nummer één bestemming is.

1. Het weer – Al vanaf het moment dat je in Johannesburg of Kaapstad uit het vliegtuig stapt en middels de slurf naar het vliegveld gaat, komt er zo’n heerlijke warmte je tegemoet. Als je bedenkt dat het in de winter daar (onze zomer) nog steeds zeer aangenaam is en in je korte broek rond kan lopen, terwijl in de zomer (onze winter) het aangenaam warm is met een zacht briesje, begrijp je vast wel dat je daar gelijk vrolijk van wordt. Overigens heeft Port Elisabeth (gelegen aan de Garden Route) het meest gematigde klimaat ter wereld! In de zomer een lekkere 25 graden en in de winter zo’n 20 graden!

2. Het landschap – Van de grillige Drakensbergen in het oosten, de uitgestrekte vlakten van de Karoo, de steile kliffen langs Chapmans Peak bij Kaap de Goede Hoop, de intens rode aarde (van alle ijzererts die in de grond zit) in Gauteng en de Wetlands in Kwazulu Natal… Het is allemaal even mooi en het landschap wisselt letterlijk om iedere bocht als je een toertje aan het rijden bent. In één woord: WOW!

3. De natuur – Het mag gezegd worden: Wij zijn absoluut verliefd op de natuur van Zuid-Afrika! Van de schattige “Nagapies” (Bush Babies) met hun dikke wollige staarten tot de onverschrokken “Ratel” (Honingdas) die het zelfs durft op te nemen tegen leeuwen (!) en van de majestueuze Olifant tot de (volgens velen oerlelijke) hyena. Wij vinden het allemaal geweldig! Vroeg uit de veren, onverharde wegen rijden met een “bakkie” (4×4 pick up), turen door je verrekijker en de “Bateleur” of andere roofvogels spotten bij een “boorgat” (waterplaats); om de dag af te sluiten rondom het kampvuur met een “braai” of “kampkos” zoals “Potjiekos” (een stoofpot) en een “lekker slaapdop” (een drankje voor het slapen gaan). We love the bush!!!

4. Het eten – In Zuid-Afrika moet je een keer braaien. Dit is niet bbq-en zoals bij ons, waar iedereen zijn stokkie saté zelf moet grillen… nee braaien is een “way of life”. Lekker met zijn allen bij elkaar rondom de braai. Biertje of wijntje in de hand en met zijn allen zorgen dat de lekkerste vleesjes worden bereid. Van een t-bone steak van ruim twee kilo (!) tot “Boerewors” en van “Sosaties” tot “Tjops”. We houden van rood vlees want immers: “If we want to eat veggies, we eat chicken!”. Mooie uitspraak toch? Daarnaast bestaan er nog tal van lekkernijen zoals “Koeksisters”, “Tipsytert” (doordrenkt met brannewyn) en natuurlijk niet te vergeten “Biltong”. De nationale snack die je altijd – letterlijk altijd en overal – kunt eten. Het zijn plakjes of strips met gedroogd vlees (had ik al gezegd dat we in Zuid-Afrika van vlees houden?). In allerlei smaken en van heel droog tot lekker nat en een vetrandje mag best! Mmmmm!

5. De drankjes – Hebben jullie al eens gehoord van een “Springbokkie” of een “Soweto Toilet”? Heerlijke shooters die je met je vrienden tussendoor nuttigt als je een “dop” vat. Als we dan bier drinken, dan wel Hansa of Windhoek (dit komt echter uit Namibië, maar volgens het Rheinheitsgebot gebrouwen en zeer lekker) want Castle daar houden we niet van. Of liever een Savannah? Heerlijke appelcider die van light (2%) tot dark (8%) verkrijgbaar is en je nooit genoeg van krijgt. Daarnaast is onze all time favoriet toch echt het “Skuimkoppie”. Een mix van Captain Morgan Dark Rum met Creme Soda. Dat laatste is een gifgroen drankje dat makkelijk licht kan geven in het donker en naar vanille smaakt. Die combinatie is echt geweldig. En waarom het een “Skuimkoppie” heet? Als je het mixt komt er een schuimlaagje bovenop je glas en die trekt niet weg, die blijft tot de laatste slok.

Nu vraag je jezelf wellicht af: Er moet toch meer zijn dan alleen het bovenstaande. Waar blijft bijvoorbeeld de wijn in dit verhaal? Nou, daar ga ik graag in deel 2 op in! Mijn volgende blog gaat dan ook over de wijnbouw in Zuid-Afrika. Ik ga jullie meenemen op wijnreis langs diverse producenten en vertel de bijzondere verhalen die bij de wijnhuizen horen.

Dus graag tot de volgende keer en bedankt dat je de moeite hebt genomen om uit te vinden waarom Femke en ik zo van Zuid-Afrika houden.

Cheers,

Niels